SGO

WELKOM

Welkom op de parochiesite van St.-Goriks-Oudenhove

ONZE PATROON

Gaugericus of de heilige Gorik (Frans : Géry) (Eposium, thans Carignan, rond 555 - Kamerijk, rond 625) was bisschop van Kamerijk. Hij was van Romeinse afkomst; zijn ouders waren Gaudentius en Austadiola. Met toestemming van koning Childebert II van Austrasië werd Gorik rond 586 bisschop van Kamerijk na de dood van de heilige Vedulphus, die de bisschopszetel van Atrecht daarheen had overgebracht. Hij roeide er de laatste overblijfselen van het heidendom uit en bouwde buiten de stad de Medarduskerk, op een plaats waar voordien een afgodsbeeld stond. Om die reden wordt hij dikwijls afgebeeld met een draak onder zijn voeten. Hij trachtte het lot van de slaven en van de gevangenen te verzachten, vooral van hen die gevangengenomen waren bij de twisten tussen Childebert II en Chlotarius II. Toen Chlotarius II in 613 koning werd van heel het Frankenrijk, verkreeg Gorik van hem de begenadiging van twee terdoodveroordeelden. Hij nam deel aan de kerkvergadering te Parijs van 614. Kort na zijn dood werd zijn leven beschreven en reeds vóór 800 kende hij een uitgebreide eredienst.

Sint Gorik is (o.a.) beschermheilige van Brussel, Sint-Goriks-Oudenhove, 's-Gravenbrakel, Roosbeek, Limelette, Haaltert, Pamel (Roosdaal), Kamerijk en Blaregnies. Zijn feestdag is 11 augustus. Er zijn enkele dorpen naar Saint-Géry genoemd, maar in het zuiden van Frankrijk moet er ook een figuur met die naam geweest zijn.

GESCHIEDENIS

Sint-Goriks-Oudenhove is een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en een deelgemeente van de stad Zottegem. Het is een rustig dorpje met ongeveer 900 inwoners, gelegen in de Zwalmstreek.

Er zijn slechts twee winkels, een fietsenwinkel en een bloemist, maar er zijn vijf cafés: 't Pleintje, Bloemfontein, Ten Bosse, Zavelput en het Huys ten Oudenhove (café en taverne).

Geschiedenis

De oudste geattesteerde vorm van deze nederzettingsnaam werd gevonden door Maurits Gysseling in het Latijns Fonds van de Nationale Bibliotheek van Parijs en dateert uit 1172: oudenhoua sancti gaugerici.

Andere attestaties zijn oudenoue sancti gaugerici[1]sente goriicx oudenhouene[2] en sente guericx haudenhoue[3]. De plaats werd in de 15de eeuw ook vermeld als sente gheericx houdenhoue[4], maar dat is een schrijffout van de scribent.

Sint-Goriks-Oudenhove hing af van de baronie van Zottegem.

Bezienswaardigheden

De Sint-Gorikskerk bevat Romaanse elementen die teruggaan tot de 12de eeuw.

Toerisme

Mijnwerkerspad

Het Mijnwerkerspad is het verharde gedeelte van de vroegere spoorlijn Zottegem - Brakel - Elzele (Ellezelles), welke deel uitmaakte van de lijn 82 (Aalst - Elzele). De spoorlijn werd in 1963 afgeschaft. Tot dan bracht het "Fosttreintje" mijnwerkers van Zottegem en omstreken, naar de Borinage (Henegouwse steenkoolmijnen). Vandaar de naam Mijnwerkerspad. Sinds 1978 werd een gedeelte (van de Slijpstraat te Sint-Goriks-Oudenhove tot Opbrakel) als recreatieve weg ter beschikking gesteld van wandelaars en fietsers. [5]

Evenementen

  • Carnaval: vrijdag op of na 6 januari.
  • Ruiterommegang: derde zondag van mei.

Sport

In Sint-Goriks-Oudenhove speelt de voetbalclub WK Sint-Goriks.

 

Referenties

  1. ↑ oudenoue sancti gaugerici: 1291, Rijksarchief Gent-Ninove, oorkonde
  2. ↑ sente goriicx oudenhouene: 1350, Rijksarchief Gent-Sint-Martens-Bosse, oorkonde
  3. ↑ sente guericx haudenhoue: 1410, Stadsarchief Gent-Registers van de Gedele (330/14, 284verso)
  4. ↑ sente gheericx houdenhoue: 1429, Stadsarchief Gent-Registers van de Gedele (330/19, 241verso)
  5. ↑ http://www.natuurpuntzwalmvallei.be/pad_mijnwerkerspad.html