erwetegem

WELKOM

Welkom op de parochiale site van Erwetegem St.-Pieters Banden

ONZE PATROON

Petrus'-banden of Sint-Pieters-banden is het feest van de bevrijding van Petrus. Het wordt gevierd op 1 augustus.

De bevrijding van de apostel Petrus wordt beschreven in hoofdstuk 12 van het bijbelboek Handelingen. Petrus was door Herodes gevangengenomen en sliep tussen twee soldaten aan wie hij met twee kettingen (de 'banden') was vastgeketend. Er verscheen een engel die hem wakker maakte en hem zei om hem te volgen. De ketenen werden verbroken, twee wachtposten werden gepasseerd, en de ijzeren poort van de gevangenis ging vanzelf open. Toen ze op veilige afstand waren, verdween de engel en merkte Petrus dat het bezoek van de engel geen droom was, maar zich werkelijk had afgespeeld.

De kettingen werden tot cultusobject van de vroege Christenen. Ze zouden door patriarch Juvenalis van Jeruzalem geschonken zijn aan de verbannen keizerin Eudoxia. Deze verdeelde de banden over de twee hoofdsteden van het Romeinse Rijk, namelijk Constantinopel en Rome. De laatste stad, waar Petrus werd vermoord, bezat reeds de boeien waarmee hij tijdens zijn laatste gevangenschap geketend was.

De San Pietro in Vincoli kerk te Rome is in 439 in gebruik genomen om genoemde voorwerpen te vereren.

Ook in Nederland en België zijn vele kerken aan Sint-Petrus-Banden gewijd, zie Sint-Petrus'-Bandenkerk.

GESCHIEDENIS

Erwetegem is een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en een deelgemeente van de stad Zottegem. Het heeft een oppervlakte van ongeveer 10 km² en telt ruim 3000 inwoners. Erwetegem ligt in de Denderstreek.

Geschiedenis

Uit geen enkel document blijkt dat Erwetegem reeds als vastomlijnde levens-, rechts- of kerkelijke gemeenschap zou bestaan hebben voor de 12de eeuw. Op het grondgebied van de latere parochie Erwetegem is nochtans zeker een vroeg-Frankische nederzetting, waarschijnlijk in de 5de eeuw, gebouwd geweest, zoals de Saal-Frankische naam aanwijst: "Hariwith - inga - heim" of: "woonst van de lieden van Hariwith".

Bezienswaardigheden

De classicistische Sint-Pietersbandenkerk met Lodewijk XVI-meubilair.