CONTACTINFO ALLE PAROCHIES DEKENAAT ZOTTEGEM          

 

 
 
 
 

CONTACTINFO PAROCHIE ZOTTEGEM

 
 
 
 
Tekst vergroten

TRADITIONELE AGATHA VIERING EN BROODVERKOOP (PER OPBOD)  IN DE SINT MARTINUSKERK VAN OOMBERGEN!

 

ZONDAG 5 FEBRUARI om 10.00 uur

 

Het historisch kerkje van Oombergen mag dan wel “gesloten” zijn voor de zondagsdiensten, maar voor speciale gelegenheden zoals de Agathaviering, gaat ze terug open.

De broodverkoop na de Agathaviering in de kerk van Oombergen is een zeer oude traditie. In 1753 kreeg Oombergen een relikwie van Sint-Agatha, en dat was het begin van een verering tegen borstkwalen en brand.
Eeuwenlang had de kerk de exclusieve rol van armenzorg. Welgestelden brachten bij de Agathaviering broden mee, die na de mis op het plein voor de kerk aan de behoeftigen werden uitgedeeld. Later werd het brood verkocht en het geld verdeeld onder de armen.
Met pastoor Weyn, (nu op rust in Sint-Maria Horebeke) en Amaat Gees zaliger kreeg deze traditie een nieuw elan. Vanaf dan ging de verkoop door binnen de kerk, en pastoor Weyn zorgde ook steeds voor een aangepaste muzikale begeleiding in de mis.
Nu nog zorgen de inwoners van Oombergen voor de broden: na de mis gaat een van de “kerkmeesters” op een stoel staan en leidt de openbare verkoop. Er werden vorig jaar prijzen gehaald tot wel 50€ voor een brood!
De opbrengst zal dit jaar geschonken worden  aan  een kleinschalig project van “Broederlijk Delen” dat Dr. Kris Van der Veken binnenkort gaat opzoeken in Oeganda, alsook aan  projecten van het Zottegemse “Ommekaar”.
Op 5 februari om 10.00 uur ging E.H. Paul De Neve voor, samen met EH Firmin Weyn. 

De mis wordt deze keer opgeluisterd door een aantal bereidwillige mensen van het gospelkoor van Elene, met Herman Wanzeele als dirigent.  Jan Van Caenegem zorgt voor de begeleiding.
 

Facebook
comments
  • Facebook: dekenaat.zottegem
  • Google+: 117476802429354614023
  • Twitter: Dekenaat
  • YouTube: dekenaatzottegem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 

 

We hebben 86 gasten en geen leden online


Powered by JS Network Solutions