CONTACTINFO ALLE PAROCHIES DEKENAAT ZOTTEGEM          

 

 
 
 
 

CONTACTINFO PAROCHIE ZOTTEGEM

 
 
 
 
Tekst vergroten

COLLECTE BROEDERLIJK DELEN

 

Tijdens het weekend van 5-6 maart 2016 houden we in alle parochies van ons dekenaat de eerste collecte ten voordele van Broederlijk Delen.

Het thema dit jaar: ‘Met een leven speel je niet’.

Colombia staat bekend als producent van koffie, bananen en bloemen. Maar grondrechten zijn er nauwelijks beschermd. De Vlaamse organisatie voor ontwikkelingssamenwerking Broederlijk Delen voert in de komende veertigdagentijd campagne voor het recht op grond in het Latijns-Amerikaanse land Colombia. Colombia gaat al een halve eeuw gebukt onder gewapend conflict. Nu is er mee dankzij het Vaticaan, hoop op vredesakkoorden met het FARC en ELN, de twee belangrijkste rebellenbewegingen.

Grondrechten

Maar echte vrede is slechts mogelijk mits een structurele oplossing voor de grondproblematiek, zegt Karel Ceule van Broederlijk Delen. Vandaag bezit 1% van de eigenaars de helft van de landbouwgronden. Er is nood aan herverdeling van de gronden en juridische garanties voor gronden die al generaties door gemeenschappen worden bewoond of bewerkt. Dat moet ook beletten dat multinationale bedrijven zich gronden kunnen toe-eigenen of die tegen een spotprijs bij arme boeren kunnen kopen.

 

Inspraak

Volgens Ceule steunt het ontwikkelingsbeleid van de Colombiaanse regering op grootschalige mijnbouw-, energie en agro-industriële projecten. Maar die economische agenda draagt bij tot nieuwe conflicten en mensenrechtenschendingen, die verbonden zijn met de grondproblematiek en het gewapend conflict. Gemeenschappen en sociale organisaties moeten inspraak krijgen over de toekomst van hun grondgebied.

Facebook
comments
  • Facebook: dekenaat.zottegem
  • Google+: 117476802429354614023
  • Twitter: Dekenaat
  • YouTube: dekenaatzottegem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 

 

We hebben 67 gasten en geen leden online


Powered by JS Network Solutions