CONTACTINFO ALLE PAROCHIES DEKENAAT ZOTTEGEM          

 

 
 
 
 

CONTACTINFO PAROCHIE ZOTTEGEM

 
 
 
 
Tekst vergroten

ORGEL VAN DE CONGREGATIEKAPEL

IN DE KASTEELSTRAAT TE ZOTTEGEM.

De Congregatiekapel te Zottegem is een merkwaardig neogotisch gebouw ontworpen door Jean-Baptiste Bethune (1821-1894). Het was eertijds de zetel van de Mariacongregatie. In de tweede helft van de vorige eeuw werd de kapel gebruikt o.a. als Chirolokaal en als bibliotheek. In de jaren negentig werden de glasramen van de kapel gedeeltelijk gerestaureerd en geconserveerd. Noodzakelijke herstellingswerken aan dak en muren werden uitgevoerd en ze werd ook herschilderd. De kerkfabriek is eigenaar van de kapel, de muziekacademie kan gebruik maken van deze mooie ruimte.

Er bereikte ons vorige week via Charles Blomme een historische foto met binnenzicht van de kapel (zie bijgaande foto). Tot onze grote verrassing staat er op het doksaal een klein pijporgel opgesteld, in een prachtige orgelkast. Navraag bij verschillende personen omtrent dat orgel en het verdwijnen ervan leverde geen resultaat op.

Daarom richten wij via Kerk en Leven deze oproep:

Is er iemand die weet heeft van dat orgel? Is er nog iemand die het ooit heeft horen bespelen? En onder welke deken (in welk jaar?) zou dat instrument en de prachtige orgelkast met houtsnijwerk verdwenen zijn? Is er nog iets bewaard van dat orgel? Iedereen die meent een tip te kunnen geven om dit mysterie op te helderen is welkom op de dekenij. Indien we informatie bekomen, verneemt u er later meer over. Dank bij voorbaat.

Facebook
comments
  • Facebook: dekenaat.zottegem
  • Google+: 117476802429354614023
  • Twitter: Dekenaat
  • YouTube: dekenaatzottegem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 

 

We hebben 106 gasten en geen leden online


Powered by JS Network Solutions